10 мита за виното

1. Отлежалите вина са по-добри от младите. Не всички вина изискват отлежаване. Всъщност много вина са направени, за да бъдат консумирани млади, затова те наистина нямат нужда да стареят. Най-общо казано, отлежаване е нужно при червените вина с по-голямо съдържание на танини, чието качество се подобрява с годините. Разбира се, има и бели вина, които могат да отлежават – например Ризлинг, но по принцип е препоръчително те да се пият млади. В много случаи отлежаването влияе зле на виното, така че е добре да се информирате за бутилката, която сте решили да позабравите за няколко години в килера или в специална изба.

2. Червените вина не трябва да се охлаждат. Някои червени вина като Божоле например е добре да бъдат охладени, преди да бъдат консумирани. Божоле е първото вино от новата реколта и е било предназначено за работниците от избата, но бързо става мода, която се разпространява в местните бистра, а след това и по целия свят.

3. Етикетът „Резерва“ гарантира топ вино. Терминът “Резерва” има различно значение в отделните държави и невинаги е гаранция за качество. Американците например го използват за описание на специално вино, много често с висока цена, без то задължително да е отлежавало в бъчви. В крайна сметка репутацията на избата е от по- голямо значение, отколкото използването на този термин.

4. Сулфитите във виното причиняват главоболие. Сулфитите предизвикват главоболие на едва 1% от всички, които консумират вино. Те присъстват естествено във виното, а сяра се среща в различни форми във всички живи същества. Сулфити се добавят в малки количества и в белите вина са повече, отколкото в червените.

5. Винтовата капачка е знак за евтино вино, виното с „винт” не може да отлежава. Все повече винарни използват винтовите капачки, за да избегнат риска от „корк” във виното. Не се учудвайте, ако видите на рафта вино с винтова капачка на висока цена – със сигурност е възможно! Другият мит за винтовата капачка е, че затвореното по този начин вино не може да отлежава. Винтовата капачка пропуска 0,001 мм кислород, докато корковата тапа – 0,1- 0,001 мм. Практически това значи, че виното, затворено с винт, може да отлежи по-дълго в бутилката.

6. Преди консумация виното задължително трябва да „диша“. Това се отнася основно за вината, оставени да отлежават. Обикновено това са вина с по-груби танини, които с времето се смекчават. Досегът с кислород ще свърши допълнително тази важна задача, за да е пълно удоволствието от виното. Не забравяйте, че тук говорим само за червените вина.

7. Можем да разберем дали виното е лошо, като помиришем корковата тапа. Коркът мирише на... корк, тоест няма как от тапата да разберете какво е качеството на виното. Онова, което трябва да миришете, е самото вино. Проверката на корковата тапа установява бързо налична ли е неприятната миризма, която се среща при някои бутилки, затворени по този начин. Ако сте в ресторант и доловите тази специфична миризма, често припозната като мирис на„изба“, върнете бутилката. Няма виновни, но сте в правото си да прекарате една приятна вечер в компанията на хубаво ‘некоркнато’ вино.

8. Колкото е по-скъпо виното, толкова е по-добро. Цената на виното зависи от множество фактори: цената на земята, на която е засадено лозето, цената на дизайна и опаковката, използваните сортове грозде, отлежаване и – разбира се – репутацията на винарната или винопроизводителя. Можете да намерите доста скъпа бутилка вино с мисълта, че сте направили добра покупка, но след като го отворите, да разберете, че всъщност не си е струвало. Доверете се на вкуса си.

9. Съчетайте бялото вино с риба или пиле, а червеното вино - с червено месо. Мнозина упорито поддържат това твърдение, но то не е съвсем точно. За успешното съчетаване на храна и вино е препоръчително по-скоро да анализирате вкуса на храната и аромата на виното. Например, ако сте решили да приготвите риба с малко сол, зехтин и лимон, един цитрусов Совиньон блан или Шардоне с маслен вкус безспорно ще свършат чудесна работа. Ако рибата е сьомга, задушена в сос от къпини, много по-добре би било да изберете едно плодово червено вино. Солените ястия се съчетават по-добре с вина с изразени танини; ястията с известна киселинност се нуждаят от вина с подчертана киселинност; пикантните гозби предпочитат за компания вина с остатъчна захар, а не просто с високо съдържание на алкохол. И все пак – не забравяйте, че няма твърди правила за това!

10. Винените любители са сноби. Само, които живеят в Бордо и в Напа вали... шегувам се, разбира се. Всъщност най-сериозните любители на виното са естествени, искрени, готови да споделят и да научат нещо ново. По-скоро бъдете предпазливи с хората, които с маска на арогантност, прикриват невежеството си. Истинските ценители на виното с радост ще споделят онова, което знаят; те са посветени на откриването на нови вина и са готови да предадат знанията си на тези, които са поели по вълнуващия път на винените открития. Защото във всяка бутилка е затворена една човешка история, която чака да бъде открита.

Галина Нифору

обратно