10 ключа към винения етикет

1. Данните върху етикета са строго регламентирани. Използваните знаци и описания са унифицирани, а правилата - задължителни за всички. Така че във винения етикет няма скрит смисъл и подводни камъни, a коректна и изобилна информация. Разбира се, ако имате верния ключ към неговото съдържание.

2. Специалните оферти – да бъде или да не бъде? Не е задължително това, което е в оферта или в промоция, да е виното, което не се търси, и затова цената му да е по-ниска. Обикновено сериозните компании договарят определен брой годишни промоционални акции с определен търговец. Това е добър начин да забележите и опитате вино в средната ценова категория. Разбира се, предлагането на топ вината не се ръководи от този принцип.

3. Как да избера вино за специален повод? Първата отправна точка е какъв магазин да посетите. Заложете на най-доброто – специализираните магазини за вино и алкохолни напитки имат отлична селекция и са с ясно индикирани категории. Голям плюс е и че персоналът е обучен да предложи първокласно обслужване.

4. Консултантите – да се доверя ли? От друга страна вкусът на всеки винен ценител е строго индивидуален и ако решите да купите вино по препоръка на винения консултант, шансът да се хареса или не, е равен. Затова, ако избирате вино за неформален повод, вземете под внимание направената препоръка – в крайна сметка виненият свят е твърде богат, за да се придържаме винаги към един и същ избор. За специален повод, или ако искате да направите жест към партньор или специален човек, направете предварително проучване. Консултирайте се с експерт или издание, на които можете да се доверите.

5. Алкохолна ферментация (АФ). Този процес представлява превръщането на захарите в алкохол, при което се отделя топлина и въглероден диоксид. Извеждането на ферментацията става със засяване с чиста култура дрожди. Тази ферментация е истинският виновник за преминаване на гроздето във вино. От контрола на АФ зависи и качеството на бъдещето вино. Важните показатели за следене по време на АФ са температурата и относителнота плътност (динамика на намаляване на захарите) на ферментиращата каша или мъст. За червените вина е от съществено значение да се осъществява непрекъснат контакт между твърда и течна фаза. Дегустацията на ферментиращите вина е ежедневна и чрез нея се определят и нуждата от различни технологичните манипулации.

6. Не познавам винени експерти, но искам спешно да избера вино, което да се хареса. Добрата новина е, че интернет Ви осигурява безплатен достъп до няколко български и неограничен брой чужди авторитетни издания. Използвайте дегустационните точки и оценки, както и медалите от най-големите международни винени конкурси за референция. Така ще изберете вино, което е проверено, а от друга страна ще се забавлявате, сравнявайки дегустационните характеристики с личните си впечатления.

7. Бег-ин-бокс – това по-лошото качество вина ли са? Не, просто 3 и 5 литровите кутии са една наистина удобна форма, която се наложи и спечели привърженици сред хората, които консумират вино редовно. Купажът е еднакъв, разликата е в количеството и опаковката. От друга страна, ако не сте толкова верни консуматори, или пък искате да дегустирате повече вина, малките бутилки от 375 ml са доста удобен вариант.

8. От какъв принцип да се ръководя при избора на вино за различни видове храни? Старата максима „светли меса с бели вина и тъмни с червени” от доста време е бомбардирана като остаряла. Да не забравяме, че виненият ни пазар е достатъчно добре развит, за да си позволим успешно да излезем извън изтъркания шаблон. Най-новата философия е, че доброто съчетаване на вино с храна не се гради върху цветовата координация, а върху структурата на виното. Замислете се, не е ли по-логично да приемем като отправна точка текстурата на храната и тялото на виното? Колкото по-кадифен вкус и консистенция има ястието, толкова повече мекота и заобленост трябва да търсим във виното и обратно: свежите салати и предястия ще си партнират добре със също толкова свежи, сочни вина, пък било то бели, червени или розе.

9. Колко трябва да похарча, за да съм сигурен/сигурна, че не купувам нискокачествено вино? Също, каква цена е нормално да платя и да зная, че виното не е надценено? Ще направите приятно откритие, ако намерите вино с цена на рафта под 5,50 лева и добри дегустационни характеристики. Някои винени ценители смятат, че вино с такава, според субективното им мнение, ниска цена едва ли е направено от грозде, но тук държим да посочим, че по закон продукт, обозначен като„вино”, задължително трябва да бъде получен в резултат от ферментацията на грозде. По-трудно и субективно е да се говори за другата страна на монетата – горната приемлива граница на една винена покупка. Една разумна цена на вино за ежедневна консумация се движи около 12-15 лева. Така излизате от най-масовия ценови сегмент и се насочвате към вина със заявка за нещо по-интересно.

10. Образоваността на винена тема ще ми помогне да правя по-добър избор, но не е ли прекалено тежка инвестиция? Информираността и разширяването на знанията може да се превърне в изключително приятно хоби. Добрите специализирани магазини организират тематични дегустации в адекватна обстановка и с професионални чаши. Освен това, обръщайте внимание на информацията за сортове, региони и нови продукти в списанията, блоговете и книгите. Това са теми, които не са твърде специализирани, а в тези медии качеството на поднасяната информация е добро.

Финална отправна точка – виното предлага свят на емоции и разнообразие. Не съществува друга напитка, която да черпи в толкова голяма степен качествата си от произхода, с който е свързана. Бъдете експериментатори – ценно е да познаваме нашите местни, български вина и сортове, но откриването на това, какво се крие зад названия като торонтес, кава и Еiswein, може да донесе не само удоволствие и знание, но и да стане приятна тема на разговор. Водете си записки за вината, които са Ви направили впечатление, и ще откриете как постепенно ще станете ориентир за свои близки, които искат да направят успешен избор на вино в магазина!

Елисавета Захариева

обратно