10 спиртни напитки, които си заслужава да опитате

1. Писко

Пиското е гроздово бренди и е националната алкохолна напитка на Чили и Перу. Въпреки че и двете нации спорят за правата върху наименованието за произход, важно е да се отбележи, че качествено писко може да се открие и в двете държави. Пиското се произвежда чрез дестилиране на гроздов сок (от няколко сорта, част от които се дублират в двете страни) във високоалкохолна напитка. Консумацията на писко обикновено се свързва с двата най-популярни коктейла - Пискола (локално, особено в Чили) и Писко сауър (в двете страни и в баровете по света).

2. Мескал

Мескал е оригиналната дестилирана високоалкохолна напитка на Мексико, произведена от агаве. За разлика от текилата, която може да се дестилира само от агаве от сорта Tequilana Weber Blue, мескалът може да се произвежда от различни сортове агаве и обикновено се прави в провинция Оахака, въпреки че може да идва и от други части на Мексико. Ядките на агавето се изпичат в подземни пещи, които придават типичния наситено опушен вкус на напитката. Мескалът често е асоцииран с бутилката с червей на дъното, но обикновено това са нискокачествени брандове, предназначени за туристи. Напитката е с дълга история, обикновено се консумира на шотове и доскоро рядко е била използвана в коктейли.

3. Ром агрикол

Ром агрикол се дестилира от сока на захарната тръстика и е стил ром от френските Карибски острови. За разлика от повечето видове ром, които се дестилират от меласа, xxiv БЪЛГАРСКОТО ВИНО 2018 ВЪВЕДЕНИЕ xxv ром агрикол има много по-различен ароматен профил. Той е суха високоалкохолна напитка с плодови и често растителни нотки. Ако ви се отдаде шанса да я дегустирате много е вероятно или ще я заобичате, или няма да искате да опитате никога повече. Ако я заобичате обаче, опитайте и кашаса - националната високоалкохолна напитка на Бразилия, която също се произвежда от сока на захарната тръстика. След това се отправете към остров Мадейра, където може да откриете още невероятни месни алкохолни напитки от захарна тръстика.

4. Байжиу

Байжиу е националната алкохолна напитка на Китай, което я превръща и в най-консумираната такава в световен мащаб. Обикновено Байжиу се дестилира от ферментирало сорго (житно растение), но може да се използват и други зърнени култури. По отношение на ароматния профил съществуват няколко вида Байжиу с аромати, вариращи от тревисти, през такива на кокос и ананас, достигащи до лак за нокти (което не се счита за дефект в определени стилове) и соев сос. Обикновено алкохолният градус е по-висок (често 52%) в сравнение със сходните алкохолни питиета от Източна Азия. Това е напитка, която може да изучавате и да ви изненадва много дълго време.

5. Калвадос

Калвадосът е ябълково бренди от Нормандия, Франция, за което вероятно сте чували, но никога не сте опитвали. То се дестилира от много различни сортове ябълки и няколко сорта круши с разнообразни вкусови профили. За да бъде продаван дестилатът като калвадос, той трябва да отлежи поне две години в дъб, въпреки че често отлежава и по- дълго. Така качественият калвадос трябва да има ароматен профил, който лесно идентифицирате с ябълки и круши в комбинация с аромати, асоциирани с отлежаването. По отношение на консумацията калвадосът е много разнообразна напитка, тъй като може да се поднесе като аперитив, между отделните ястия, да се използва в коктейли и да се консумира дори като диджестив или с кафе.

6. Арак

Арак е винено бренди от семейството на анасоновите напитки. Може да го откриете в Ливан, Сирия, Йордания и други съседни държави с някои вариации в стилово отношение. Той се ароматизира с анасон, но не и с женско биле или други растителни продукти, които са типични за Пастис, например. Качественият арак често отлежава в глинени амфори, които му придават характерен заоблен вкус.

7. Аквавит

Аквавит е ароматизирана напитка, произвеждана основно в скандинавските страни, където често се консумира на празници и като аперитив. Подобно на водката, Аквавит се дестилира от зърнени култури или картофи и след това се ароматизира. Ароматният профил включва ким или копър (много често), канела, кардамом, кимион, анасоново семе, фенел, женско биле и лимонени или портокалови кори. Аквавит може да е прозрачен или златист на цвят, но и в двата стила качественият аквавит трябва да бъде гладък и да демонстрира отличен баланс между алкохол и аромати.

8. Дженевър

Вероятно сте опитвали джин и го познавате достатъчно добре, въпреки че в последно време категорията търпи сериозно развитие. Дженевър е родителят на джина и националната спиртна напитка на Холандия като е много популярна и в Белгия. По отношение на ароматния си профил дженевърът е базиран на хвойна (на холандски “jenever” означава “хвойна”) и се дестилира от малцово и зърнено вино. Съществуват два стила дженевър - “oude” (стар) и “jonge” (млад). Те се различават по отношение на процеса на дестилация и ароматния и вкусовия си профил. Да обобщим - следващия път, когато сте в Амстердам, въпреки всички изкушения, потърсете именно бутилка дженевър.

9. Ламбаног

Това е спиртна напитка от Филипините, дестилирана от ферментиралия сок от цветовете на кокосовите палми. Най-разпространено е производството в провинцията Кезон, където процесът се предава от поколение на поколение на фермери с плантации от кокосови палми. Понякога наричан кокосова водка, ламбаногът често се продава ароматизиран. Ако ви се отдаде възможност да го опитате, се насочете към утвърдените производители.

10. Содаби

На финала пътешествието ни около света ни отвежда в Западна Африка с още един дестилат от ферментирал сок (или палмово вино) от различни видове палмови дървета, наречен содаби. Това е напитка, известна под различни имена, в това число “кутуку” в Кот д'Ивоар, “огогоро” в Нигерия и “акпетеши” в Гана. По време на колонизацията на Африка спиртната напитка е била обявена за незаконна, тъй като се е конкурирала с европейските експортни алкохоли. Съвременните вариации на това питие са ароматизирани с тропически плодове и подправки и стават все по-популярни в САЩ.

Готово! Към този момент нито един бар наблизо не е достатъчно добре подготвен за вашето посещение, но запазете съзнанието си отворено и се оставете да бъдете омагьосани.

Елена Нейкова

обратно