10 мита за виното

КА&ТА: 2014

1. Отлежалите вина са по-добри от младите. Не всички вина изискват отлежаване. Всъщност много вина са направени, за да бъдат консумирани млади, затова те наистина...

виж повече

10 стъпки по пътя на винения туризъм

КА&ТА: 2014

1. Когато поемете на винен тур в България сами, на първо място се снабдете с добра карта на пътищата в страната, тъй като до райското местоположение на много от...

виж повече

Стар срещу нов свят - като две капки вода

КА&ТА: 2014

Дуелът на мнения за разликите, историята, подхода, характера на вината от Новия и Стария свят винаги има един и същ подтекст – кои са по-добрите? Но за над тридесетте...

виж повече

10 въпроса за декантерите и декантирането

КА&ТА: 2014

1. Откъде идва името „декантер“? Съдът е получил името си от френския глагол „décanter“, който в буквален превод означава „преливам, претакам, като оставям...

виж повече

10 енологични практики

КА&ТА: 2014

Животът на виното е дълъг и сложен. Започва на лозето, преминава през различни етапи на развитие във винарните, за да завърши в бутилка. При производството му няма...

виж повече

10 съвета за успешното съчетаване на храна и вино

КА&ТА: 2014

Да намерим точната храна за дадено вино, е изкуство, за което се изисква много въображение. Изкуство, което може да разкрие истинското удоволствие от храненето!

виж повече

10 бели сорта грозде, винифицирани в България

КА&ТА: 2014

Алиготe (на френски Aligoté) е винен сорт грозде с произход Бургундия, Франция, който се отглежда от повече от 300 години. Освен във Франция, е разпространен широко...

виж повече

10 червени сорта грозде, винифицирани в България

КА&ТА: 2013

Аликант Буше (на френски: Alicante Bouschet) е хибриден винен сорт грозде, създаден във Франция. Разпространен е предимно в Южна Франция. У нас заема незначителни...

виж повече

10 български винени сорта грозде

КА&ТА: 2014

Букет е червен винен сорт грозде, създаден през 1951 г. в опитното лозе в гр. Септември чрез кръстосване на сортовете Мавруд и Пино ноар. Разпространен е в Русия, по...

виж повече

10 въпроса и отговора за избора на вино в магазина

КА&ТА: 2013

1. Откъде да стартирам? Бих желал да избера само една бутилка вино, а съм заобиколен(а) от стотици. Изборът на вино не е Олимпиада и добрият избор не е задължително...

виж повече

10 ключа към винения етикет

КА&ТА: 2013

За разлика от другите познати етикети, виненият етикет има относителна независимост по отношение на продукта, който описва. Неговата роля не е толкова да приласкава...

виж повече

10 правила за сервиране на вино

КА&ТА: 2013

1. Изберете надежден доставчик или купувайте вино само от специализирани магазини. 2. Един от ключовите моменти при сервирането на вино е подходящата температура.Тя...

виж повече

Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България за винарските 2014 – 2018 години

КА&ТА: 2014

Програмата за подпомагане е разработена съвместно с междупрофесионалните организации в лозаро-винарския сектор в България и с Държавен фонд „Земеделие” чрез...

виж повече

Моят дълъг път до българското вино

КА&ТА: 2015

Мнението на един австрийски любител на вино. Трябва да беше през 1993 г., когато на австрийския панаир на виното “Vinova” във Виена между любителите на вино се...

виж повече

Ресвератролът – виненият доктор

КА&ТА: 2015

Знаете ли какво е „френски парадокс“? Въпреки че французите се хранят възможно най-нездравословно, с големи количества вино и богата на наситени мазнини храна,...

виж повече

Тирбушоните

КА&ТА: 2015

През последните няколко месеца се опитвам да подхвана това есе за тирбушоните и все не ми се получава. Какво да пиша? Та нали всички ползващи това издание (почти)...

виж повече

Професия сомелиер

КА&ТА: 2015

Сомелиерът е опитен и обучен винен специалист, обикновено работещ в изискани и елитни ресторанти.

виж повече

Божоле Нуво

КА&ТА: 2015

Всеки път, когато чуя или прочета думата Божоле, в съзнанието ми се появява образът на сухо, плодово вино с нежни танини, което може да се пие целогодишно, а лятото...

виж повече

10 тайни на доброто червено вино

КА&ТА: 2015

Добро вино е всяко, направено от добро грозде и с технологична дисциплинираност. Голямо е интересното и специфично вино. Притежаващото индивидуалност и уникален...

виж повече

Винените реколти в България

КА&ТА: 2015

Реколтата, обявена на бутилката, е годината, в която е обрано гроздето за виното в нея. Тази информация е важна, а може би и най-важната, защото реколтите се...

виж повече

10 книги за сериозния любител на виното

КА&ТА: 2016

Ако държите този каталог в ръцете си или разглеждате неговата онлайн версия, ще приемем, че 1) обичате да четете за вино, като в този случай с Вас имаме много общо и...

виж повече

Естествено вино и цветът оранж

КА&ТА: 2016

„Всичко ново е добре забравено старо” - тази максима важи не само за haute couture, но и при всяка друга модна тенденция. И ето как в последните 5 години в световен...

виж повече

Сулфитите във виното

КА&ТА: 2016

Внимание! Съдържа сулфити! Какво са сулфитите? Това са химически съединения, които съдържат сулфитен йон. Те често се използват за консерванти при производство на...

виж повече

Каберне фран. Направено в България

КА&ТА: 2016

Първата ми среща със сортово вино от Каберне фран, винифицирано в България, бе в началото на новото хилядолетие. Беше „Дзиндзифките” на „Дамяница”. Бях очарован. От...

виж повече

10 непопулярни сорта в българските вина

КА&ТА: 2016

Гренаш ноар е червен винен сорт грозде. Смята се, че произхожда от Испания, но съществува и нова популярна хипотеза, че произходът му е остров Сардиния, Италия. Сортът...

виж повече

За виното като кръговрат на живота

КА&ТА: 2017

Червен Петко – свещената напитка, неразделна част от всички семейни празници и обичаи на българите. Генетична информация за изграждането и създаването на една нация,...

виж повече

Винопроизводството в България

КА&ТА: 2017

Като винопроизводител България винаги е заемала особено място на световната винена карта. Да започнем оттам, че с тази територия и с този климат тя е била петият...

виж повече

Форми и размери на винените бутилки

КА&ТА: 2017

Формата на бутилката дава представа на информираните любители на виното за съдържанието ù, без да се налага да поглеждат етикета. Различните форми са плод на...

виж повече

Био вината - биология на чистата съвест

КА&ТА: 2017

Био движението във вината не може да се разглежда отделно от тенденциите в земеделието, където поредица от скандали, свързани със коректното етикетиране и чистотата...

виж повече

Квеври - най-древният метод за правене на вино

КА&ТА: 2017

„Квеври” е всъщност грузинска дума, означаваща голяма глинена делва. В Армения за означаване на същото се използва думата „караси”, в Европа ги наричаме най- често...

виж повече

Дефекти в аромата на вината

КА&ТА: 2017

Ароматът на вината е важна тяхна характеристика. Той зависи от сорта грозде, от приложената технология, от стила на виното, от възрастта му, от контакта с дъбова или...

виж повече

Бъчвата – приятел на винаря!

КА&ТА: 2017

Важна ли е бъчвата за винарите? О, да! Едва ли биха се създали такива шедьоври без нейно участие.

виж повече

Вино в смартфона

КА&ТА: 2018

Във времената, в които всичко има своята дигитална алтернатива, виното не е изключение. Знанието и интересът към света на виното растат и информацията става все...

виж повече

Виненият магазин

КА&ТА: 2018

По света има много места, където човек може да се сдобие с вино. Енотеки, специализирани магазини, ресторанти и какво ли още не. В съвременното ежедневие това може да...

виж повече

Моята винена душа

КА&ТА: 2018

Винената култура е може би в пиков момент по света, а и в България нещата са доста обнадеждаващи. За разлика от световната сцена обаче в България липсват креативни и...

виж повече

10 спиртни напитки, които си заслужава да опитате

КА&ТА: 2018

Няма по-добър начин да опознаете света, от този да го опитате и изпитате със сетивата си. Това е кратък наръчник за 10 спиртни напитки, които си заслужава да опитате,...

виж повече

За филмите и виното

КА&ТА: 2018

За филмите и виното Изглежда, че виното е непресъхващ извор на вдъхновение за филмовата индустрия. „Отбивки“ и „Добра година“ дадоха началото на нов жанр в това...

виж повече

Онзи винен момент... И как да го постигнем

КА&ТА: 2019

Има един особен момент във винопиенето, който предизвиква у мен почти будистко усещане за хармония и простота, успокояване на ума и фокусиране в настоящия момент. По...

виж повече

Винените клубове

КА&ТА: 2019

„Винен клуб“. Струва ми се, че сред винената общност у нас едва ли има друго понятие, което да поражда толкова разнопосочни асоциации и интерпретации. И въпреки...

виж повече

Виното краси човека...

КА&ТА: 2019

През дългата си история виното е било както възхвалявано, така и забранявано. Приписвани са му уникални лечебни свойства; било е и обявявано за оръдие на Сатаната....

виж повече

Kavalan - тайванската уиски сензация

КА&ТА: 2019

Признавам, самият факт, че пиша тук - в издание, чиито страници се разлистват с интерес само от истински ценители на качествените напитки - ме изпълва с вълнение....

виж повече