10 мита за виното
КА&ТА: 2014
1. Отлежалите вина са по-добри от младите. Не всички вина изискват отлежаване. Всъщност много вина са направени, за да бъдат консумирани млади, затова те наистина...
виж повече10 стъпки по пътя на винения туризъм
КА&ТА: 2014
1. Когато поемете на винен тур в България сами, на първо място се снабдете с добра карта на пътищата в страната, тъй като до райското местоположение на много от...
виж повечеСтар срещу нов свят - като две капки вода
КА&ТА: 2014
Дуелът на мнения за разликите, историята, подхода, характера на вината от Новия и Стария свят винаги има един и същ подтекст – кои са по-добрите? Но за над тридесетте...
виж повече10 въпроса за декантерите и декантирането
КА&ТА: 2014
1. Откъде идва името „декантер“? Съдът е получил името си от френския глагол „décanter“, който в буквален превод означава „преливам, претакам, като оставям...
виж повече10 енологични практики
КА&ТА: 2014
Животът на виното е дълъг и сложен. Започва на лозето, преминава през различни етапи на развитие във винарните, за да завърши в бутилка. При производството му няма...
виж повече10 съвета за успешното съчетаване на храна и вино
КА&ТА: 2014
Да намерим точната храна за дадено вино, е изкуство, за което се изисква много въображение. Изкуство, което може да разкрие истинското удоволствие от храненето!
виж повече10 бели сорта грозде, винифицирани в България
КА&ТА: 2014
Алиготe (на френски Aligoté) е винен сорт грозде с произход Бургундия, Франция, който се отглежда от повече от 300 години. Освен във Франция, е разпространен широко...
виж повече10 червени сорта грозде, винифицирани в България
КА&ТА: 2013
Аликант Буше (на френски: Alicante Bouschet) е хибриден винен сорт грозде, създаден във Франция. Разпространен е предимно в Южна Франция. У нас заема незначителни...
виж повече10 български винени сорта грозде
КА&ТА: 2014
Букет е червен винен сорт грозде, създаден през 1951 г. в опитното лозе в гр. Септември чрез кръстосванена сортовете Мавруд и Пино ноар. Разпространен е в Русия, по...
виж повече10 въпроса и отговора за избора на вино в магазина
КА&ТА: 2013
1. Откъде да стартирам? Бих желал да избера само една бутилка вино, а съм заобиколен(а) от стотици. Изборът на вино не е Олимпиада и добрият избор не е задължително...
виж повече10 ключа към винения етикет
КА&ТА: 2013
За разлика от другите познати етикети, виненият етикет има относителна независимост по отношение на продукта, който описва. Неговата роля не е толкова да приласкава...
виж повече10 правила за сервиране на вино
КА&ТА: 2013
1. Изберете надежден доставчик или купувайте вино само от специализирани магазини. 2. Един от ключовите моменти при сервирането на вино е подходящата температура.Тя...
виж повечеНационална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България за винарските 2014 – 2018 години
КА&ТА: 2014
Програмата за подпомагане е разработена съвместно с междупрофесионалните организации в лозаро-винарския сектор в България и с Държавен фонд „Земеделие” чрез...
виж повечеМоят дълъг път до българското вино
КА&ТА: 2015
Мнението на един австрийски любител на вино. Трябва да беше през 1993 г., когато на австрийския панаир на виното “Vinova” във Виена между любителите на вино се...
виж повечеРесвератролът – виненият доктор
КА&ТА: 2015
Знаете ли какво е „френски парадокс“? Въпреки че французите се хранят възможно най-нездравословно, с големи количества вино и богата на наситени мазнини храна,...
виж повечеТирбушоните
КА&ТА: 2015
През последните няколко месеца се опитвам да подхвана това есе за тирбушоните и все не ми се получава. Какво да пиша? Та нали всички ползващи това издание (почти)...
виж повечеПрофесия сомелиер
КА&ТА: 2015
Сомелиерът е опитен и обучен винен специалист, обикновено работещ в изискани и елитни ресторанти.
виж повечеБожоле Нуво
КА&ТА: 2015
Всеки път, когато чуя или прочета думата Божоле, в съзнанието ми се появява образът на сухо, плодово вино с нежни танини, което може да се пие целогодишно,а лятото...
виж повече10 тайни на доброто червено вино
КА&ТА: 2015
Добро вино е всяко, направено от добро грозде и с технологична дисциплинираност. Голямо е интересното и специфично вино. Притежаващото индивидуалности уникален...
виж повечеВинените реколти в България
КА&ТА: 2015
Реколтата, обявена на бутилката, е годината, в която е обрано гроздето за виното в нея. Тази информация е важна, а може би и най-важната, защото реколтите се...
виж повече10 книги за сериозния любител на виното
КА&ТА: 2016
Ако държите този каталог в ръцете си или разглеждате неговата онлайн версия, ще приемем, че 1) обичате да четете за вино, като в този случай с Вас имаме много общо и...
виж повечеЕстествено вино и цветът оранж
КА&ТА: 2016
„Всичко ново е добре забравено старо” - тази максима важи не само за haute couture, но и при всяка друга модна тенденция. И ето как в последните 5 години в световен...
виж повечеСулфитите във виното
КА&ТА: 2016
Внимание! Съдържа сулфити! Какво са сулфитите? Това са химически съединения, които съдържат сулфитен йон. Те често се използват за консерванти при производство на...
виж повечеКаберне фран. Направено в България
КА&ТА: 2016
Първата ми среща със сортово вино от Каберне фран, винифицирано в България, бе в началото на новото хилядолетие. Беше „Дзиндзифките” на „Дамяница”. Бях очарован. От...
виж повече10 непопулярни сорта в българските вина
КА&ТА: 2016
Гренаш ноар е червен винен сорт грозде. Смята се, че произхожда от Испания, но съществува и нова популярна хипотеза, че произходът му е остров Сардиния, Италия. Сортът...
виж повечеЗа виното като кръговрат на живота
КА&ТА: 2017
Червен Петко – свещената напитка, неразделна част от всички семейни празници и обичаи на българите. Генетична информация за изграждането и създаването на една нация,...
виж повечеВинопроизводството в България
КА&ТА: 2017
Като винопроизводител България винаги е заемала особено място на световната винена карта. Да започнем оттам, че с тази територия и с този климат тя е била петият...
виж повечеФорми и размери на винените бутилки
КА&ТА: 2017
Формата на бутилката дава представа на информираните любители на виното за съдържанието ù, без да се налага да поглеждат етикета. Различните форми са плод на...
виж повечеБио вината - биология на чистата съвест
КА&ТА: 2017
Био движението във вината не може да се разглежда отделно от тенденциите в земеделието, където поредица от скандали, свързани със коректното етикетиране и чистотата...
виж повечеКвеври - най-древният метод за правене на вино
КА&ТА: 2017
„Квеври” е всъщност грузинска дума, означаваща голяма глинена делва. В Армения за означаване на същото се използва думата „караси”, в Европа ги наричаме най- често...
виж повечеДефекти в аромата на вината
КА&ТА: 2017
Ароматът на вината е важна тяхна характеристика. Той зависи от сорта грозде, от приложената технология, от стила на виното, от възрастта му, от контакта с дъбова или...
виж повечеБъчвата – приятел на винаря!
КА&ТА: 2017
Важна ли е бъчвата за винарите? О, да! Едва ли биха се създали такива шедьоври без нейно участие.
виж повечеВино в смартфона
КА&ТА: 2018
Във времената, в които всичко има своята дигитална алтернатива, виното не е изключение. Знанието и интересът към света на виното растат и информацията става все...
виж повечеВиненият магазин
КА&ТА: 2018
По света има много места, където човек може да се сдобие с вино. Енотеки, специализирани магазини, ресторанти и какво ли още не. В съвременното ежедневие това може да...
виж повечеМоята винена душа
КА&ТА: 2018
Винената култура е може би в пиков момент по света, а и в България нещата са доста обнадеждаващи. За разлика от световната сцена обаче в България липсват креативни и...
виж повече10 спиртни напитки, които си заслужава да опитате
КА&ТА: 2018
Няма по-добър начин да опознаете света, от този да го опитате и изпитате със сетивата си. Това е кратък наръчник за 10 спиртни напитки, които си заслужава да опитате,...
виж повечеЗа филмите и виното
КА&ТА: 2018
За филмите и виното Изглежда, че виното е непресъхващ извор на вдъхновение за филмовата индустрия. „Отбивки“ и „Добра година“ дадоха началото на нов жанр в това...
виж повечеОнзи винен момент... И как да го постигнем
КА&ТА: 2019
Има един особен момент във винопиенето, който предизвиква у мен почти будистко усещане за хармония и простота, успокояване на ума и фокусиране в настоящия момент. По...
виж повечеВинените клубове
КА&ТА: 2019
„Винен клуб“. Струва ми се, че сред винената общност у нас едва ли има друго понятие, което да поражда толкова разнопосочни асоциации и интерпретации. И въпреки...
виж повечеВиното краси човека...
КА&ТА: 2019
През дългата си история виното е било както възхвалявано, така и забранявано. Приписвани са му уникални лечебни свойства; било е и обявявано за оръдие на Сатаната....
виж повечеKavalan - тайванската уиски сензация
КА&ТА: 2019
Признавам, самият факт, че пиша тук - в издание, чиито страници се разлистват с интерес само от истински ценители на качествените напитки - ме изпълва с вълнение....
виж повече